- tropiikin lämpöä ja hyvää ruokaa
Thaimaan lippu nousee |
Hiljainen Hua Hin
Aasian kiertomatka alkoi Thaimaasta. Ensimmäisen viikon ajan totuttelimme aika-ja lämpötilaeroon Hua Hinin hiljaisuudessa.
Hua Hiniin huristelee lentokentältä keskimäärin 3-4 tuntia, aika riippu lähinnä matkan alkupäähän sijoittuvista Bangkokin ruuhkista. Saavuimme perjantaina, joka on ruuhkapäivä, ja lisäksi matkaamme hidasti loppupäässäkin kaduille satanut vesi, jota oli paikoin jopa puoli metriä.
Pattaya - rentoa rantalomaa
Täyskierroksella saavuimme Australiasta Thaimaahan keskellä huhtikuun kuumuutta. Bangkokin perjantai-iltapäivän ruuhkan sijaan suuntasimme suoraan kohti lähimpiä rantoja, eli Pattayalle.
Pattayalle pääsee lentokentältä tunnissa ja se tuntui muutenkin sopivan rennolta paikalta viettää viikonloppua aikuisista koostuvassa porukassa. Pattayan kalastajakylä oli jo aikoinaan kiinalaisten iloittelukohde, mutta kasvoi Vietnamin sodan aikaan amerikkalaissotilaiden ansiosta lomakohteeksi, jossa on vilkas rantaelämä ja yöelämä. Kaupunki niitti nopeasti paheellista mainetta seksiturismin ja huumeiden keskittymänä. Nykyään kaupunki on panostanut paljon myös perheille suunnattuun tarjontaan ja golfiin.
Pehmeähiekkaiselle naapurilahdelle Jomtieniin on rakennettu rauhallisia, perheille ja eläkeläisille suunnattuja hotelleja ja resortteja. Pattayan keskusta on päiväsaikaan monipuolinen rantalomakaupunki, joka tarjoaa tekemistä joka lähtöön. Erot alueiden välillä korostuvat yöaikaan: kun Jomtienin asukkaat ovat lähteneet nukkumaan, Pattayan keskustassa alkaa vilkkua neonvalot ja vähäpukeiset tytöt tulevat kaduille tanssimaan ja houkuttelemaan asiakkaita baaritiskien ääreen.
Matkasimme lentokentältä hotellille noin kolme tuntia keskellä juhlahumua, sillä saapumispäivämme osui keskelle Songkran-juhlan loppuhuipentumaa. Iloiset juhlijat kastelivat toisiaan vesipyssyillä ja -tykeillä, ja innokkaimmat pruuttailivat vettä jopa isoista tynnyreistä ja vesitankeista letkuilla kaikkien lähistöllä olevien päälle.
Songkran on vanha uudenvuodenjuhla, jota vietetään vuoden kuumimpaan aikaan ennen sadekauden alkua.
Rentoa oleilua uima-altaalla |
Suuntasimme parina aamuna lenkkeilyreitin kohti Pattayan keskustaa, jossa ei siihen aikaan ollut vielä yöelämä täysin päättynyt. Lenkillä näki aamuvarhaisella töitään aloittelevia rakennustyömiehiä ja kauppiaita sekä sitkeästi toinen toistaan pystyssä tukevia viimeisiä bilettäjiä. Hilpeyttä herätti myös rantabaari Rapa Nui, jossa oli etäisesti Pääsiäissaaren moai-veistoksia muistuttavia patsaita.
Kävimme illallisella ravintola Sugarhutissa Jomtienin puolella. Sugarhut tarjoaa boutique-tyyppistä majoitusta perinteisissä Thai-mökeissä ja Pattayan alueen parasta thairuokaa.
Viinejä Thaimaassa
Viinikulttuuri tai varsinkaan viininviljely ei ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleen Thaimaasta. Thaimaassa myytävä viinivalikoima on kuitenkin viimeisten kymmenen vuoden aikana laajentunut melkoisesti. Isoissa tavarataloissa on viiniosastoja, joissa on lähes samankokoinen valikoima viiinejä kuin keskikokoisessa Alkon myymälässä. Valikoiman laatu kuiten eroaa suomalaisesta. Thaimaassa on yleensä saatavilla suppeahko valikoima tunnetuimpia eurooppalaisia viinejä, joista varsin suuri osa ranskalaisia, hyvä valikoima australialaisia sekä jonkin verran eteläamerikkalaisia ja vähän muita ulkomaisia ja joitakin thaimaalaisia viinejä.Ranskalaisten viinien ja erityisesti Bordeauxin alueen viinien suosio on Aasiassa suuri, sillä vaurastuneet aasialaiset haluavat osoittaa varakkuuttaan tarjoamalla illallisilla arvostettuina pidettyjä juomia. Bordeauxin viinit ovat erityisesti kiinalaisväestön keskuudessa hyvin arvostettuja. Thaimaalaisilla viineillä ei ole kotimaassaan samanlaista statusarvoa suuren yleisön keskuudessa, mutta niitä kuitenkin viljellään ja ne ovat viime aikoina kehittyneet hyvin paljon.
Yksi tunnetuimmista viinitiloista on Hua Hinissä. Hua Hin Hillisin viinitilan rakentaminen aloitettiin vuonna 2003 alueelle, jota ennen kansoittivat villinorsut, ja tila avattiin yleisölle vasta muutama vuosi sitten. Hua Hin Hillsin viinit ovat kuitenkin jo yltäneet kansianvälisille palkintosijoille, samoin kuin muutamat muutkin Thaimaan viinitulokkaat. Tilan Colombard-viini on saanut mm. "paras APEC-viini" -palkinnon San Franciscossa vuonna 2011. Rypäleiden alkuperäiset taimet on tuotu pääosin Ranskasta ja Australiasta. Colombardin lisäksi valikoimassa on mm. Chenin Blanc, Shiraz, Sangiovese, Muscat, Sauvignon Blanc ja Tempranillo, jonka viljely on kuitenkin jäänyt vähäiseksi kokeiluksi.
Viinit kasvavat riveissä, jotta auringonvalon määrä maksimoituu. Joka rivin päähän on istutettu ruusu, joka houkuttelee ensimmäisenä kirvat ja muut tuholaiset ennen kuin ne löytävät tiensä viiniköynnöksiin. Thaimaan lämmössä monet lajikkeet jäävät yksinään helposti hiukan valjuiksi, joten sekoitukset ovat yleisiä. Yhden rypäleen viineistä Chenin Blanc tuntui kuitenkin erittäin maistuvalta. Hua Hin Hillsin nuori Chenin Blanc tuntui pomelomaiselta, miellyttävän hapokkaalta ja raikkaan hedelmäiseltä. Kypsemmissä versioissa oli usein pehmeämpi, mangoon vivahtava sävy. Hua Hin Hillsin viinit valmistaa Siam Winery. Viinimestari Kathrin Puffin mukaan tällä hetkellä suurin haaste viininvalmistuksessa on saada viini sopimaan thai-ruokaan.
Valitsimme maisteltaviksi Hua Hin Hillsin premium-sarjan Colombardoa, White Shirazia ja Szirazia yhteensopivien tapasten kera. Colombard 12,5% oli vaalean keltainen, hapokas ja kepeä. Tapaksen ravunliha, selleri ja retiisi täydensivät makuja hyvin. White Shiraz 2012 roseeviinin sävy vivahti kauniisti oranssiin ja maku oli vivahteikas ja hiukan mausteinen. Pad Thai muodosti viinin kanssa yllättävän parin. Myös tuore korianteri sopi hyvin tähän viiniin. Shiraz oli rusehtava, täyteläinen, pippurinen, pyöreä ja sisälsi paljon pehmeitä tanniineja. Vaikka emme tähän asti suuria Shirazin ystäviä ole olleet, niin tähän viiniin ihastuimme heti. Savukinkku, rapeaksi paahdettu sipuli, sienet ja jopa etikkavihanneksetkin sopivat tähän tuhtiin viiniin. Onnistuneiden elämysten jälkeen nautimme vielä pienet jälkiruokaviinit. Sekä Muscat että Rose kuohuviini ovat olleet tuotannossa vasta vuodesta 2011 lähtien. Muscat oli kullanruskeaa, makeaa ja mausteista. Sherrymäinen maku sopisi varmaan jäätelöön, hedelmäsalaattiin tai vaikka lakkakakkuun. Terin valitsema Rose kuohuviini oli vaaleanpunainen, puolikuiva, miellyttävästi hapokas ja keskikokoiset kuplat poreilivat pitkään, vappumaisen iloisesti, osin riveissä ja osin omia reittejään.
Vierailimme myös Pattayan lähellä sijaitsevalla Silverlaken viinitilalla. Tila tuottaa pääasiassa Chenin Blancia ja Shirazia. Tuotannossa on yksi valkoviini Chenin Blanc -rypäleistä ja neljä punaviiniä, joista kaksi Shirazia ja kaksi sekoitusta. Sekoitettaviin viineihin tuodaan rypäleet Ranskasta, pääasiassa käytetään Cabernet Sauvignonia. Chenin Blanc oli hyvin vaalea ja kirpeähappoinen. Myös punaviinit olivat melko hapokkaita. Sekoitetut viinit jäivät vähän vaisuiksi, mutta puhtaat Shirazit vaikuttivat kehityskelpoisilta viineiltä, joista ehkä voi parin vuoden kypsytyksellä saada nautittavia.
Tilan ympäristö on rakennettu kauniiksi nähtävyydeksi ja päärakennuksen ravintola tarjoaa italialaistyyppistä ja thai-ruokaa. Salaatit olivat kauniita ja annokset valtavia. Vihreä curry oli juuri sellaista kuin kuuluukin, tulinen chili taittui kookoksen pehmeydellä, mutta ei siihen vielä ainakaan ole löytynyt sopivaa viiniä.
Bangkok - enkelten kaupunki
Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja Bangkokilla niitä on erityisen monta. Bangkokin koko virallinen nimi on
Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.
Nimet tulevat sanskritista ja paalin kielestä eivätkä tarkoita thaiksi mitään, joten niitä on paikallistenkaan vähän hankala muistaa ulkoa. Muistamista helpottaa Asanee Wasanin laulu, jossa koko litania toistuu muutaman kerran peräkkäin.
Osa Bangkokissa nautituista ruoista valmistettiin itse. Poon kokkikoulu olikin jo tuttu paikka edelliseltä Bangkokin reissulta. Viimeksi opettelimme valmistamaan oikeaoppisen Pad Thain eli tahaimaalaisen nuudeliwokin, Tom Yam -keittoa ja Som Tum -salaattia. Tällä kertaa teimme ensin paistettuja riisinuudeleita mustapapukastikkeessa ja harjoittelimme sitten vihreän curryn ja naudanlihawokin valmistamista. Aivan aluksi tietysti haimme kaikki tarvikkeet Klong Toeyn torilta.
5 dl kookosmaitoa
4 kafferilimetin lehteä
6 tl thai-kalakastiketta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
300g kanaa/possua/nautaa suikaleina
200g munakoisoja, mitä kokoa vain
2,5 dl vettä
20 thai-basilikan lehteä
1 tl kafferilimetin lehteä
10 pientä vihreää chiliä
3 valkosipulin kynttä
1 tl galang-juurta
1 tl sitruunaruohoa
1 punasipuli
Leikkaa ainekset pieniksi ja hakkaa ne morttelissa tahnaksi. Aloita kafferilimetin lehdistä ja galang-juuresta, lisää chilit, sitruunaruoho, valkosipuli ja punasipuli. Aikoinaan thai-talosya kuuluva morttelin äänen tahti kertoi ohikulkijalle, onko talossa hyviä vaimoehdokkaita. Hyvällä vaimolla on reipastahtinen ranneliike :-)
Kun tahna on valmis, lisää pannulle 2,5 dl kookosmaitoa ja anna kiehahtaa, lisää currytahna ja keitä 2 min. Lisää kafferilimetin lehdet, kalakastike, suola ja liha ja keitä kunnes liha on kypsää. Lisää munakoiso, 2,5 dl kookosmaitoa ja vedija keitä kunnes munakoiso on kypsää. Lisää lopuksi thai-basilikan lehdet ja sekoittele noin 1 minuutti. Tarjoile riisin tai vermisellinuudelin kanssa.
Toreja ja muuta shoppailua
Kanoja Klong Toeyn torilla |
Kahden ja kuuden välillä tori on avoinna vain tukkuostajille, ja kun kalastajat saapuvat saaliinsa kanssa neljän aikaan, ravintoloitsijat ostavat saman tien heiltä parhaat kalat. Ruokatarvikkeiden lisäksi Klong Toeyn torilla myydään myös thairuokien valmistuksessa tarpeellisia keittiötarvikkeita ja vaatteita. Tällä ei juuri turisteihin törmää, mutta paikalle pääsee kyllä helposti metrolla (pysäkki Klong Toey) tai busseilla 45, 46, 72, 102 tai 107. Tori on kooltaan kuin pieni kylä, joten jos kävelee Klog Toeyn alueelle, päätyy aina jotenkin torille.
Koppakuoriaisia, rapeaa pikkupurtavaa |
Thai-nyrkkeilyä MBK-tavaratalon edustalla |
Temppeleitä ja pilvenpiirtäjiä
Valkoisia kaaria kuin Sydneyn oopperatalossa |
Temppeleistä arvokkain on Smaragdibuddhan temppeli (Wat Phra Kaeo) ja näkyvin Thon Burin puolella jokea 70-metrin korkeuteen kohoava Aamunkoiton temppeli (Wat Arun).
Kiipesimme Kultaiselle vuorelle, josta avautui näköaloja vanhaan kaupunkiin. Kultaisen vuoren takana on amulettitori ja sen takana on portti, josta aukeaa toisenlainen maailma.
Portti |
Jos kaipaa maalle Bangkokin kaupunkielämästä, niin päivämatkan päässä on Thaimaan historiallinen pääkaupunki Ayutthaya. Ayutthayan historiallinen kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja sinne pääsee myös jokiveneellä.
Norsuja ja olutta
Norsu on Thaimaan kansalliseläin ja kansallisikoni, jolle on oma juhlapäivä ja joka voi saada kuninkaallisen arvonimen. Norsut ovat arvostettuja ja vahvoja työeläimiä, mutta valkoinen norsu on pyhä eläin, jota ei käytetä työhön.Norsu Pattayalla Jomtienin rannalla |
Hiljaiseloa klongin varrella |
Buddhamytologiassa Budhhan äidin kerrotaan uneksineen Budhhan syntymää edeltävänä yönä valkoisesta norsusta, joka antoi hänelle lootuskukan, viisauden ja puhtauden symbolin. Thai-kielellä Airavata on Erawan. Thait uskovat, että Erawanilla on 33 päätä, mutta se kuvataan kolmipäisenä selkeyden vuoksi.
Thaimaalaisessa Chang-oluen merkissä on kuvattu kaksi valkoista norsua, samaan tapaan kuin tanskalaisen Carlsbergin tehtaan portilla. Chang tarkoittaa norsua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti