Tahiti

Huvimatkan viides kohde on Tahiti. Lähdimme Pääsiäissaarelta maanantaina 8.4. iltakymmenen maissa ja aikaeron siivittäminä saavuimme perille Tahitille lähes kuuden tunnin lennon jälkeen vielä samana iltana.

Seurasaarelaisia

Tahitin asukkaat tulivat Indonesiasta ja Filippiineiltä 300 - 800 -luvulla ja toivat mukanaan sikoja, kanoja, polynesianrottia ja koiria. Espanjalaiset löytöretkeilijät huomasivat Tahitin, mutta siitä kiinnostuttiin vasta kun englantilainen Samuel Wallis löysi sen vuonna 1767 ja James Cook vieraili saarella vuonna 1774. Tahiti siirtyi Ranskan alusmaaksi vuonna 1842.
2013-04-12-1556[1]
Näkymä Tahitilta Moorealle

Tahiti on osa 118 saaresta ja atollista koostuvaa Ranskan Polynesiaa. Tahiti kuuluu Seurasaarten ryhmään. Nimi Seurasaaret viittaa brittiläiseen Royal Society -tiedeakatemiaan, jonka mukaan James Cook nimesi saaret vuonna 1769. Seurasaarista tunnetuimpia ovat Tahitin lisäksi Bora Bora ja Moorea.


Asukkaita Ranskan Polynesialla on noin 300 000, joista yli puolet asuu Tahitin saarella. Heistä 80% on polynesialaisia, loput ovat paikallisia ranskalaisia, Ranskan ranskalaisia ja kiinalaisia. Tärkeitä elinkeinoja ovat turismin lisäksi helmien viljely ja kalastus.

Virallinen kieli on ranska, jota puhuu 61 %. Tahitia puhuu 31% väestöstä. Oppivelvollisuus koskee 5 - 16 -vuotiaita ja koulut ovat ranskankielisiä. Koska kaikilla pienillä saarilla ei ole yläkouluja, niiden asukkaat käyvät usein pelkät alaluokat. Väestöstä 98% on lukutaitoisia. Tahitin Punaauiassa on ranskankielinen n. 3000 opiskelijan yliopisto Université de la Polynésie Francaise.

Rakennukset ja kulttuuri

Hotellimme Radisson Plaza Resort Tahiti sijaitsee Papavassa, lahden poukamassa lähellä pääkaupunki Papeetea. Hotellissa on useita ravintoloita, kylpyla, sauna ja kuntosali. Huoneessamme on merinakoala ja terassilla on oma poreallas.

Ananaksia[1]
Ananaksia Papeeten torilla
Tahiti tunnetaan ranskalaisen taidemaalari Paul Gauguinin (1848 - 1903) asuinpaikkana. Paul Gauguin syntyi Pariisissa, vietti lapsuutensa Perun Limassa ja työskenteli pörssimeklarina vuoden 1883 pörssiromahdukseen asti. Avioliitto ei kestänyt päätöstä ryhtyä taidemaalariksi ja Gauguin joutui eroamaan perheestään. Länsimaiseen elämäntapaan turhautunut Gauguin muutti Tahitille vuonna 1891 mutta kävi välillä Pariisissa, jossa hän opetti myös suomalaisia Väinö Blomstedtia ja Pekka Halosta. Gauguin edustaa ranskalaista jälki-impressionismia. Hän kehitti syntetistisen maalaustyylin, joka korostaa ääriviivoja ja pintaa. Aiheina on usein Tahitin paljasrintaisia tyttösiä ja tropiikin maisemia ja kuvat sisältävät runsaasti kätkettyä symboliikkaa.

Gauguin kirjoitti kokemuksistaan Tahitin Marquesas-saarilla 110 vuotta sitten, vuonna 1903:

Marqueselaisia[1]
Marquesas-saaren asukkaita vuonna 2013
"Ennenvanhaan täällä oli paljon kaikenlaista ihmeellistä ja maalauksellista, mutta tänään siitä ei näy enää jälkeäkään. Kaikki on kadonnut. Rotu hupenee joka päivä menehtyen eurooppalaisiin tauteihin, jopa tuhkarokkoon, joka tarttuu aikuisväestöönkin. Hallinnon sekavuus, postinkulun epäsäännöllisyys, siirtomaiden maksettaviksi lankeavat, murskaavan suuret maksut, kaikki ne yhdessä tekevät kaiken kaupankäynnin mahdottomaksi. Niin sitten kauppiaat pakkaavat laukkunsa.

Ei olisi mitään valittamista, jos puhuttaisiin vain naisista ja heidän kanssaan makaamisesta. On vielä raakoja, melkein kypsiä, täysin kypsiä. Täällä on niin paljon prostituutiota, että se lakkaa olemasta prostituutiota. Se on meidän mielipiteemme, mutta paikalliset ihmiset eivät ajattele samalla tavalla. Onhan niin, että asian voi tuntea vain määrittämällä sen vastakohdan ja vastakohtaa ei täällä ole.

Marquesas-saarten tuomari on kumma veikko. Muuan nuori tyttö tuli hänen luokseen valittamaan, että kaksitoista miestä oli juuri raiskannut hänet maksamatta hänelle mitään. "Sehän on kauheaa", tuomari huudahti. Ja hänestä tuli oitis kolmastoista, mutta hän maksoi. "Näetkös, tyttöseni, nyt minä olen jäävi tuomitsemaan tässä asiassa." Samainen tuomari otti kerran santarmin poissa ollessa vastaan tyttösen, tai oikeammin lapsen, joka tuli vaatimaan itselleen koulun päästötodistusta, mikä tarkoittaa, että hän oli juuri sopiva ... Tuomari sanoi hänelle: "Oikein, tyttöseni, mutta tulepa ensin vähän halaamaan minua." Ja hän vei tytöltä neitsyyden. Todistukseen tuli allekirjoitus.

Tällaiset usein herkulliset yksityiskohdat tekevät Marquesas-saaret teille tutummiksi kuin jos tulisitte tänne turistina. Turistit näkevät nykyään niin vähän."

Paul Gauguin: Ennen ja jälkeen, 1982, 166 - 167. Suomen Taiteilijaseura. Alkuperäisen teoksen nimi Avant et Aprés, 1923. Les Editions G. Gres et Cie.

Tropiikin lämpöä

Ilmasto on trooppisen lämmintä ympäri vuoden. Vuodenaikoja on kaksi: kesällä marraskuusta maaliskuuhun sataa vähän enemmän ja on vähän lämpimämpää; huhtikuusta lokakuuhun on talvi, mikä tarkoittaa että silloin on kuivempaa ja pari astetta viileämpää. Kesän ja talven välinen ero on pieni.

Kansalliskukka on tahitin tiera (gardenia taitensis), josta valmistetaan monoï-öljyä. Tahitin tieran nupuillaan olevat kukat kerätään päivittäin ja kuivataan auringossa. Kuivaneet nuput laitetaan kookosöljyyn, joka on valmistettu vain Tahitilla kasvavan kookoslajin kuivatusta kookoslihasta eli koprasta. Valmistuksen muut yksityiskohdat ovat tarkoin varjeltuja. 


Eri_värisiä_helmiä[1]Mustat helmet ovat Tahitin erikoisuus. Mustat helmet eivät ole nimensä mukaisesti aina täysin mustia, vaan eri sävyisiä harmaita, punertavia ja vihertäviä.

Papeeten keskustassa on helmimuseo ja useita hemikauppoja. Shoppailu ei ole Tahitilla erityisen edullista, hintataso on sama kuin Euroopan isoissa kaupungeissa.

1 kommentti: