Espanja

Ensiksi Españja!

Sol
Keskusaukio Sol
Huvimatkan ensimmäinen kohde on Espanja. Nautimme työkavereiden kanssa iltapäivällä pienet läksiäis- ja synttärikahvit ja suuntasimme kentälle suoraan töistä. Saavuimme Madridiin 22.3.2013 illansuussa kun yölämä on aluillaan. Lento laskeutui kello 21.25, mutta ei se tuntunut kovin myöhäiseltä.

Madridhan on kaupunki, jonka kaduilla on suurin ruuhka aamuviideltä kun madrilenat ja madrilenot palailevat kotiin biletysreissuiltaan. Tarkoituksemme on viettää Madridissa viikonloppu ja jatkaa sitten eteenpäin.


Maailman vanhin ravintola

Botin
Botin
Ihan ensiksi mentiin syömään. Sobrino de Botín on kirjattu Guinnesin ennätysten kirjaan maailman vanhimpana ruokapaikkana. Ravintolan perusti espanjalainen James Botin vuonna 1725 ja sen nimi oli alun perin Casa Botín. Francisco de Goya työskenteli Botínilla tarjoilijana odotellesaan sisäänpääsyä taideakatemiaan ja monet kirjailijat ovat maininneet Botínin kirjallisuudessa Ernest Hemingway kirjoittaa Botinista näin:

“We lunched upstairs at Botin´s. It is one of the best restaurants in the world. We had roast young suckling pig and drank rioja alta. Brett did not eat much. She never ate much. I ate a very big meal and drank three bottles of rioja alta.”

Ernest Hemingway: The Sun Also Rises. 1926, Scribner. Suom. Ja niin aurinko nousee. 2009, Tammi.

Vapaasti suomennettuna: Lounastimme Botinin yläkerrassa. Se on yksi maailman parhaita ravintoloita. Otimme juottoporsasta ja joimme rioja altaa. Brett ei syönyt paljoa. Hän ei koskaan syönyt paljoa. Minä söin erittäin suuren aterian ja join kolme pullollista Rioja Altaa.

Botininmansikat
Botinin mansikat
Juottoporsaan lisäksi Botin on tunnettu valkosipulikeitostaan, joka näytti meistä aika rasvaiselta. Otettiin siis alkuruoiksi talon salaatit. Sitä tuli pieni pesuvadillinen molemmille. Vesku valitsi pääruoksi juottopossua ja Teri otti karitsaa. Annokset olivat yksinkertaisia mutta maukkaita. Jälkiruoaksi nautitut mansikat vaniljakastikkeessa olivat herkullisia. Nautimme myös pienen pullon pehmeää Riojan viiniä. Illallisen jälkeen poikettiin vielä parissa baarissa ja juteltiin vähän paikallisten asukkaiden kanssa.


Keitä täällä asuu?

Vanhimmat merkit nykyihmisistä Espanjan alueella Iberian niemimaalla ovat 35 000 vuoden takaa. Ennen ajanlaskun alkua niemimaalla oli mm. kreikkalaisten, karthagolaisten ja foinikialaisten tukikohtia ja kauppapaikkoja. Pysyvää asutusta alueella on ollut ainakin 2000 vuotta, varhaisimpia asukkaita olivat iberit. Alue kuului sen jälkeen Rooman ja Länsi-Rooman valtakuntaan ja joutui 700-luvulla Afrikan puolelta tulleiden maurien valloittamaksi. Espanjan kieli periytyy roomalaisilta latinasta. Nykyisen Espanjan historia alkoi muotoutua 1000-luvulla kun kristityt alkoivat vallata alueita takaisin maureilta.

Espanja syntyi kun Kastilian Isabella ja Aragonian Ferdinand solmivat avioliiton vuonna 1469. He lähettivät Kolmubuksen etsimään meritietä Intiaan ja saivat reissun tuloksena useita siirtomaita Väli- ja Etelä-Amerikasta. Katolisen kirkon tueksi perustettiin inkvisitio, ja käännytyksestä kieltäytyneet juutalaiset ja muslimit karkotettiin pois maasta.

Espanjan hallintovalta ulottui Alankomaihin saakka. Espanjan kuningas Kaarle V syntyi Gentissä vuonna 1500 ja hänet kasvatettiin Alankomaissa, joilla oli Kaarle V:n aikana suhteellinen autonomia ja vapaus protestanttisuuden noususta huolimatta. Sen jälkeen suunta muuttui, sillä Kaarle V:n poika Filip II oli jyrkkä katolinen. Alankomaiden eteläosien asukkaat pakkokäännytettiin katolilaisuuteen, mikä johti joukkosiirtolaisuuteen Alankomaiden pohjoisosiin, joissa protestanttisuus kukoisti ja synnytti uudenlaisen vauraan porvariskulttuurin.

Velasques
Diego Velazquez (1559 - 1660),
espanjalainen barokkitaiteilija
Espanjan hovielämä kukoisti ja oli vaikuttavimmillaan barokin varhaisvuosina 1500-luvun lopulla ja 1600-luvulla. Sen jälkeen Espanja pikku hiljaa luovutti ja menetti siirtomaansa ja vuonna 1931 Espanjasta tuli tasavalta. Espanja ajautui sisällissotaan vuosina 1936-39 ja valtaan nousi Francisco Franco, joka hallitsi Espanjaa yksinvaltiaana kuolemaansa, vuoteen 1975 asti. Kuningaskunta palautettiin ja nyt Espanjaa hallitsee kuningas Juan Carlos.

Espanjalaisista 94% on katolisia. Espanjaa puhuu äidinkielenään 74% asukkaista ja virallisia vähemmistökieliä ovat baski, katalaani ja galicia. Talous on vaikeuksissa, työttömyys on yli 20% ja erityisesti nuorisotyöttömyys on korkea. Espanja ottaa EU-maista toiseksi eniten siirtolaisia suhteessa väkilukuunsa. Siirtolaisia Espanjaan tulee eniten Equadorista, Kolombiasta, Marokosta ja Romaniasta.


Churroja

Churro on sokerista, öljystä, munista ja vehnäjauhoista valmistettu, uppopaistettu herkku, vähän kuin munkki. Churrot voi pyöräyttää sokerissa ja kanelissa ja niitä nautitaan usein kaakaon kanssa. Espanjalaisen perimätiedon mukaan aamupalaksi nautittu suuri määrä churroja voi pelastaa yöllisen juhlijan krapulalta. Churroja nautimmekin joka aamu.


Kulttuuria

Hotellimme Madridissa oli Lope de Vega. Mukavan ja valoisan huoneemme ikkunasta avautuu näkymä Prado-museolle. Terin mielestä mielenkiintoisimmat työt Pradossa olivat Tizianin Kaarle V hevosen selässä, Hieronymus Boschin Maallisten ilojen puutarha, ja Rubensin Kolme sulotarta. Aika mielenkiintoinen oli myös Tiepolon Perisynnitön sikiäminen.

Vesku ja musta hevonen
Vesku ja Uljas musta
 (Vecellio di Gregorio Tiziano): Kaarle V hevosen selässä (1548) kuvaa Alankomaille suosiollisen kuninkaan istumassa uljaan mustan ratsun selässä. Musta hevonen on piristävä valinta kaikkien sankarihallitsijoiden valkoisten hevosten joukossa.

Hieronymus Bosch: Maallisten ilojen puutarha (1500 - 1505) on kolmiosainen teos, triptyykki, Vasemmanpuolinen osa on vähän tylsähkön oloinen paratiisi, jossa Aatami ja Eeva seurustelevat seesteisessä ja tyynessä tunnelmassa. Oikeanpuoleinen osa on tummasävyinen ja jännitteinen helvetti, jossa soi mm. kampilyyra, huilu, rumpu ja basso, ja mukana kuvassa ovat myös särkyneet korvat. Helvetti-osiossa on samaa henkeä kuin rockissa. Keskimmäinen osa on suurin ja kuvaa maanpäällistä elämää. Keskiosa huokuu iloista ja säheltävää tunnelmaa, kuva on täynnä seksiä ja liikettä ilman järkevää päämäärää.

Kolme sulotarta
Kolme sulotarta
Peter Paul Rubens: Kolme sulotarta (1630 - 1635) pohjautuu antiikin aihemaailmaan. Kolme sulotarta eli khariittia olivat Aglaia, joka tarkoittaa kirkkaus, Eufrosyne, joka tarkoittaa ilo ja vanhin Thaleia, joka tarkoittaa kukoistus. Sulottaret olivat saaneet alkunsa yhdestä Zeuksen suhteista ja olivat puhtaita neitsyitä, jotka elivät jumalten keskuudessa. He palvelivat Afroditea, rakkauden jumalatarta eivätkä koskaan pitkästyneet. Rubens kuvaa kolme sulotarta leikkisässä piirisommitelmassa luonnon helmassa lähteen äärellä, kukkaköynnöksen alla viehättävinä ja lähes marmorisen vaaleaihoisina flaamilaiskaunottarina. Vanhin sulottarista on saanut inspiraationsa suoraan Rubensin toiselta vaimolta Helene Fourmentilta. Työ kuului taiteilijalle itselleen hänen kuolemaansa asti vuoteen 1640, jonka jälkeen Filip IV hankki sen ja toi Espanjaan.

EU
EU - tai Perisynnitön sikiäminen
Giambattista Tiepolo: Perisynnitön sikiäminen (1767 - 1769) viittaa katolisen kirkon dogmiin perisynnittömästä sikiämisestä. Kuvassa Marian sininen vaate hulmuaa taivaallisessa tuulessa kuin sininen lippu, ja pään ympärillä loistaa 12-tähtinen sädekehä. Ei tarvitse olla semiootikko yhdistääkseen tämän kuvan Euroopan unionin lippuun.


Semana Santa


Katutaidetta Madridista
Velazquezin hovinainen
kadulla seinään maalattuna
Pääsiäisviikko eli Semana Santa on Espanjassa vuoden tärkein juhla. Pääsiäisviikko alkoi tänä vuonna 24.3. sunnuntaina. Semana Santan kulkueissa kannetaan Jeesuksen ja Neitsyt Marian kuvia.

Mono

Huvimatkan neljä ensimmäistä maata ovat espanjankielisiä, joten tutustuimme myös kieleen. Mielenkiintoisimmaksi sanaksi osoittautui mono. Espanjan kielessä mono ei tarkoita hiihtokenkää vaan viittä muuta asiaa. Mono voi tarkoittaa söpö, haalari, poliisi, apina tai vieroitusoire.

Espanjan kieli ja kulttuuri vaikuttavat muutenkin rennoilta ja iloittelevilta; toisaalta kansallisesta barokkitaiteesta ollaan syystäkin ylpeitä, mutta siitä osataan vääntää myös seinägraffiteja ja katutaideversioita.

3 kommenttia:

  1. Lähetin tänne jo eilen kommentin, mutta jostain syystä se ollut jäänyt sivulle. Koitetaan nyt. Kiiton Espanjan matkasta ja tietoudesta.Ihan niinkuin olisin itse ollut paikalla ja nähnyt kaiken. Teillä on hyvin matka alkanut. Espanja ja Suomi pelasivat pasapelin jalkapallossa.Siellä on kuulemma koko Madrid ollut haltioissaan ja onnitellut suomalaisia kadulla ja baareissa. yritetäänpä uudelleen

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Jep, hyvin on alkanut. Kommentit oli päivittyneet omituisesti kahteen kertaan mutta me poistettiin se tuplapostaus. Kiitos kom3menteista, on mukava nähdä että meidän blogia luetaan.

    VastaaPoista